Cibulový koláč (light)

28. července 2012

Tento recept nám zaslala paní Blanka.
Cituji: "Protože v prvních 2 bedýnkách bylo dost cibule, vyzkoušeli jsme takový lehčí cibulový koláč. Ten francouzský bývá dost tučný. Byl to první pokus, ale zdařilý, tak se s ním chceme podělit."
Za recept moc děkujeme.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept (forma od 26 cm)
náplň: 900 g cibule, 2 lžíce oliv. oleje, 1 kys. smetana (200 ml), 1 zarovnaná lžička hořčice, 25 g strouhaného sýra (např. uzený eidam), špetka soli, 1 středně velké vejce, 1 lžíce hladké mouky
těsto: 200 g hladké mouky, 3 g prášku do pečiva, špetka soli, 4 lžíce polotuč. studeného mléka, 30 g studeného másla pokrájeného na kousky, cca 100 g bílého jogurtu

Cibuli pokrájíme na slabá kolečka nebo půlměsíčky a dusíme na oliv. oleji na pánvi cca 30-35 min. do měkka, ne ale až do hněda. Mezitím si připravíme náplň: strouhaný sýr smícháme s ostatními ingrediencemi. Troubu si rozpálíme na 190 st.C.
Dále připravíme těsto: mouku, prášek do pečiva a studené máslo rozmělníme mezi prsty tak dlouho, až to vypadá jako strouhanka. Přidáme sůl a mléko, zamícháme. Postupně přidáváme do směsi jogurt, až bude z hmoty koule a v míse nezůstanou drobky (těsto je trochu měkčí). Rozválíme ho a vyložíme jím formu. Na těsto naklademe cibuli a navrch dáme náplň.
Pečeme cca 30-35 min. při 190 st.C, dokud kraje nezrůžoví a náplň neztuhne. Lze jíst teplé, ohřáté, výborný je ale i studený. Podáváme jen tak nebo se zeleninovým salátem.

Dobrou chuť!

1 komentářů:

Lenka 28. července 2012 v 3:21  

Koláč určitě někdy vyzkouším, vypadá velmi lákavě.
A už druhým rokem se chystám na svoji první cibulovou polévku, ale stále se nacházím ve fázi toho chystání :-) ....snad už na ni také konečně dojde.

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP